VI introductie

De unix editor vi behoort tot de meest omstreden software tools van unix/linux. Sommige gebruikers willen niets anders en gebruiken vi-clonen ook onder windows en op de macintosh. Anderen worden er compleet gestoord van. Als je vi beheerst kun je heel wat op tekstinvoergebied presteren. De drempel is wel wat hoger dan van bijvoorbeeld pico (een eenvoudige teksteditor), maar daar krijg je ook wel wat voor terug (vind ik). Bijvoorbeeld globale substituties met behulp van reguliere expressies om maar eens wat te noemen. Okay, genoeg gepraat. Nu een korte introductie.

voor je begint

Vi kent twee werktoestanden (modes):
  1. Input mode (alle ingetikte tekens worden in de tekst gezet)
  2. Command mode (tekens van het toetsenbord worden als commando's opgevat)
Vi is op te starten vanaf de shell-prompt (command line interface) met het commando vi filenaam Hierin is filenaam de naam van de te editen file (kan dus van alles zijn). De meeste Linux systemen gebruiken een verbeterde versie van vi die ook wel vim (vi-improved) wordt genoemd. Maar bij deze systemen wordt automatisch vim gestart als vi wordt aangeroepen.

Hoe verder?

Na opstarten komt vi in de command mode. De volgende eenletterige commando's brengen vi in de input mode. Met ESC (escape) kom je weer van input naar command mode.

Enkele commando's in command mode

Cursor besturing

Vaak zijn ook 'gewoon' de pijltjestoetsen en PageUp en PageDown te gebruiken.

Edit commando's

Algemeen

Dit is een klein overzicht van commando's, maar hiermee kun je jezelf redden. Al doende leer je er steeds meer bij (wel wat rondzoeken natuurlijk). Zo kun je in command mode de al eerder genoemde globale substituties op basis van reguliere expressies uitvoeren, maar ook eenvoudigere zaken als het inlezen van een bestand of het wegschrijven van een deel van het bestand naar een nieuw bestand. Naast vi is emacs ook een power editor. Wil je eenvoud zonder poespas gebruik dan pico, xedit of een van de vele andere gratis editors.
Leo van Moergestel
Aangemaakt 28 augustus 2000
Laatst bijgewerkt januari 2016